"Orang Iban sememangnya master of language kerana mereka pandai menggunakan bahasa di setiap baris ayat, mencipta dan membina puisi dengan cantik, bijak dalam memilih dan menyusun ayat serta mempunyai banyak jenis puisi yang menggunakan penyusunan ayat yang sesuai dengan bunyi seperti yang digunakan dalam poem dan prose Bahasa Inggeris" Prof Derek Freeman, pengkaji bahasa Iban.

Saturday, April 9, 2011

Peta Daerah Saratok

Pada pilihan raya DUN Sarawak 2011 ini, daerah N34 Krian menjadi antara tumpuan ramai berikutan statusnya sebagai kawasan panas. YB Peter Nyarok selaku penyandang kerusi DUN N34 ini ditentang hebat oleh calon PKR, SNAP dan seorang calon bebas. Dengar-dengar...ada calon yang mula panas punggung bila melihat gelombang kebangkitan penyokong wakil sebuah parti. Semasa proses penamaan calon tempoh hari, suara penyokong parti tersebut bergema kuat mengatasi suara penyokong parti-parti lain yang bertanding. Malah kebanyakkan penyokong parti ini yang berarak pada hari tersebut adalah golongan belia / muda.

Apakah ini tanda kebangkitan kumpulan golongan muda di daerah Saratok yang dahagakan pembangunan infrastruktur terutama kemudahan air, eletrik, jalan raya, jalur lebar dan sektor pertanian yang dapat memberi sedikit kenikmatan sebagai penduduk sebuah negara yang sudah lama merdeka?

ATAU... Adakah ini petanda golongan muda sudah mula terbuka mata dan mindanya? Anak muda yang tidak boleh lagi diperlekehkan, tidak mudah termakan janji-janji manis atau putar belit sesetengah pihak? Anak muda yang sudah sedar akan perlunya hak dan kebajikan mereka dijaga dan dijamin terutama soal berkaitan tanah pusaka dan peluang pekerjaan yang seimbang. Apa yang pasti, kebangkitan golongan muda yang inginkan suara mereka didengari ini sedikit sebanyak akan memberi kesan kepada lanskap politik di N34 Krian.

Sama-sama kita nantikan tarikh keramat 16 April ini....

Daerah Saratok [N34 Krian]

Lokasi Daerah Saratok dalam peta Sarawak


Penulis: Memilih calon yang bekerja untuk rakyat dan bukannya calon yang 'mengerjakan' rakyat.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...